Wednesday, 14 December 2011

kembalilah muslimah

muslimah memang anugerah dunia paling berharga.seperti mana sabda nabi, sebaik perhiasan ialah wanita solehah.

andai muslimah menyelusuri jalan-jalan di dunia penuh keimana dan ketaqwaan, insyaalah, mereka akan selamat dari pelbagai kesusahan akhirat kerna noda yang terjadi akibat terleka..

andai ditanya orang yang membuka mata dengan perkembangan dunia hari ini, tentang apakah sumbangan terbesar wanita? sudah pasti didalam dunia hiburan!!! yang menyelak jendela neraka jahannam.
andai ada yang melewati kedai buku yang besar-besar, pergilah ke bahagian majalah. cuba lihat, begitu banyak majalah yang front pagenya gambar wanita berpakaian yang menggugat syahwat lelaki.. astaghfirullah... begitu juga di televisen ketika iklan, berapa banyak iklan tv yang menggunakan wanita berpakaian seperti menempah ruang didalam neraka.. nauzubillah!!!

ya allah, benarlah kata Rasulallah, fitnah terbesar ialah wanita...
ya allah kembalikan kegemilangan islam dengan kau mengembalikan wanita sehebat khadijah! fatimah! aisyah! zinnirah! summayah! yang gigih berpeluh dan bermatian menjulang namamu! bukan menjulang musuhmu yallah!!

Tuesday, 13 December 2011

hukum lelaki potong rambut dengan pengunting wanita

astagfirullah!!! istighfar ana sambil mengeleng kepala, melihat sebuah kedai salon ketika dalam perjalanan ke sedim. didalam kedai itu, terdapat dua orang lelaki dan penggunting rambut kedua lelaki itu adalah wanita yang tidak menutup aurat!

menurut murabbi ana, hukumnya haram, kerana ada kedai gunting rambut yang pengguntingnya lelaki! padahal sebela 2 j kedai gunting rambut lelaki...

harap antum berhati-hati..

persamaan antara aktiviti KERIS dengan Perjuangan Baginda

alhamdullilah ku rafa'kan buat rabbul alamin kerana telah memberikan satu rahmat kepada KRIM, dengan mengizinkan dan memberikan kejayaan kepada perlaksanaan KERIS 2011.

semoga apa yang dipelajari dan dilalui bersama dengan sahabat yang datang dari pelbagai daera dari negeri semenanjung ini, akan membuatkan kita menjadi insan yang lebih baik. sepertimana kata Saidina Ali karamallahu wajhah, beruntunglah siapa yang hari ini lebi baik dari semalam, dan rugila orang yang hari ini lebi teruk dari semalam.

sebagai seorang pendebat, malam kedua ketika sesi pembentangan, saya amat tercabar minda, apabila beberapa peserta mengatakan mereka tidak paham atau tak mengerti mengapa aktiviti2 itu dijalankan. dan bagaimana dapat dikaitkan dengan Rasulallah serta para sahabat. Memandangkan saya tidak diberi peluang untuk berkata-kata selepas pembentangan itu, maka saya luahkan di blog ini.

yang pertama, seperti yang saya tela ceritakan kepada kumpulan lima, ASAD, satu perkara yang terjadi ketika kita mereda hutan meneruskan perjalanan ke check point tiga... ramai peserta yang terkena pacat dan linta dan bila membuang binatang tersebut, terkeluarlah darah.

ketika meredah sungai, seorang peserta muslimin, terkena pacat pada kakinya, dan menyebabkan  darah penuh di kakinya. peristiwa ini hampir sama dengan peristiwa Rasulalla pergi ke thoif.

selepas, gagal meletakkan islam di Mekah, Rasulallah, bersama beberapa orang sahabat termasuk Abu Bakar as-siddiq, pergi ke Thoif, untuk meninjau keadaan disana. namun kehadiran Rasulallah telah dikhabarkan oleh musyrikin Mekkah kepada penduduk Thoif. setibanya Rasulallah disana, Rasullah terus diusir oleh penduduk Thoif. kanak-kanak thoif, membaling batu kepada baginda secara bertubi-tubi kepada baginda. hal ini menyebabkan pendarahan yang teruk. darah baginda telah mengalir turun ke capal baginda. dan menyebabkan darah itu bertakung. apabila baginda meneruskan untuk  berjalan, para saabat telah meriwayatkan bahawa terdengar bunyi kocakan darah!!

adakah anda ingat bunyi dan rasa apabila air sungai bertakung? inikan darah sendiri, mengambarkan Rasullah telah mengalami lebih perit dari kita. kita sekadar berdarah disebabkan lintah dan pacat, namun tidak kita rasa kesakitan. kerana itu adalah darah lintah atau pacat tersebut.

sedarlah kita, bahawa perjuangan Rasulallah itu panjang. setiap darah dan peluh hanya untuk kita, umatnya.

jadi, jika ada persoalan lagi yang ingin diutarakan, boleh emailkan kepada ana, mujaidmy@gmail.com.
jika ada salah dan khilaf, harap maaf dan tegurlah bersama penyelesaian.