Tuesday, 6 December 2011

hukum minat artis korea???

bismillah, agar salah dan khilaf, ditegur bersama...
=
hurm, setiap hari soalan yang sama, ditanya oleh banat, muslimat... ape hukum minat korea, artis korea ???

hurm, meh nak gitau...

umum mengetahui x d hukum tetap dalam nas ( qat'ie) yang mengatakan haram meminati artis, x kisah la artis mana dari mana un. semua sama jer kowt...

tapi Rasulallah telah bersabda: yang mafhumnya, akir zaman artis akan dipuja.. (tanda akhir zaman)
so, yang pertama, asal sesuatu hukum adalah harus jika tiada hukum lain..
tetapi, andai korea or mana artis, buat kita terleka walau sebentar... maka akan mendekati hukum haram!!
TAPI, kalau artis yang buat kita ingat Allah, harus untuk kita minat, tetapi bukan puja dia, sampai lekat2 poster dy... tetapi kebanyakan artis yang tidak menutup aurat, maka dilarang untuk kita meminatinya..
kerana Rasulallah bersabda: pada hari kiamat, kita akan bersama dengan orang yang kita minat, cinta, puja dan sebagainya.

so, antum nak bersama artis yang x menutup aurat, yang kalau dia tidak bertaubat, maka nerakalah pengakhirannya... so fikirlah, dengan siapa antum nak bersama diakhirat kelak yer..
wallahuala..

Islamic Clock - Allah Muhammad Round - Alhabib Islamic Web Service and Accessories

Islamic Clock - Allah Muhammad Round - Alhabib Islamic Web Service and Accessories

masaalah seksual !!! islam ada penyelesaiannya

menyebut tentang masaalah seksual, saya telah mendegar sebuah kuliah, yang amat menarik perhatian saya tentang keadaan hari ini.

 Pada zaman ini, boleh dikatakan pelajar sekolah rendah pun sudah tahu tentang hal seks. mengejutkan, apabila baru-baru ini, pelajar darjah enam, merogol seorang pelajar perempuan yang baru 7 tahun di sebuah ladang secara bergilir-bergilir. andai pada usia 12 tahun telah melakukan jenayah sedemikian, apa pula yang akan dilakukan apabila meningkat usia remaja?

namun kita lihat, kebiasaan umur perkahwinan pada hari ini, adalah 25, malah perlu mendapatkan kerja terlebih dahulu, perlu itu dan ini. sedangkan kita pada hari ini sudah diperkenalkan tentang seks sejak dari kecil. malah, matapelajaran berkaitannya telah diajar disekolah. apabila pelajar telah mengetahui tentang seks, kemudian ditanam pula dalam diri remaja semangat ingin mencuba sesuatu yang baru, maka tidak hairanlah banyak kes zina dan buang bayi terus meningkat.

kalau kita lihat pada zaman dahulu, remaja tidak lagi kenal erti seks, malah perkataan simbol dan sebagainya. tetapi remaja pada hari ini, sudah tahu malah mudah untuk mendapatkan bahan-bahan porno.

mata pelajaran seks yang diperkenalkan bukan untuk menghentikan kes zina, tetapi mengajar remaja agar tidak membuang bayi. mala ditubuhkan sekolah khas buat insan yang terlanjur melakukan dosa besar. malah disediakan pula tabung atau tentang untuk meletakkan bayi di hospital dan sebagainya, bagi mengurangkan kes pembuangan bayi tetapi memperbanyakkan kes zina...

semuanya kembali kepada kerajaan dan masyarakat. seandainya, kita pilih Islam, maka Insyaalah, Islam mampu menyelesaikan bukan sahaja masaalah zina, tetapi masaalah buang bayi...
hudud bukan kekejaman, tetapi penyelesaian dari tuhan...
soalan berhubung pakaian yang ada lambang syaitan n salib or lambang agama lain

menurut Pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus, jika memakai pakaian yang mempunyai lambang syaitan atau lambang agama lain seperti salib mempunyai dua hukum berdasarkan pendapat majoriti ulama"
1. hukum yang pertama, jika lambang itu besar, kelihatan jelas dari jauh, maka haram...

2. hukum yang kedua, jika lambang itu kecil hanya terdapat pada logo sesebuah club contohnya, maka makruh.
tetapi jika logonya kecil pada baju, tetapi pemakai baju itu berbangga atau minat, atau membeli club tersebut kerana ada lambang salib atau syaitan, maka haram!!!