Saturday, 26 November 2011

TANGGUNGJAWAB PERTAMADengan nama tuhan yang menurunkan al-quran sebagai panduan hidup manusia, saya memulakan tinta mujahid yang pertama.
Ketika seorang ibu menahan kesakitan mengandungkan kita, telah berlaku satu dialog, yang mana manusia telah berjanji untuk beriman kepada Allah rabbul jalil. Maka apabila, lahirnya seorang bayi itu dilaungkan kalimah suci. Laungan itulah juga akan didengari sepanjang berdirinya manusia itu diatas muka bumi Allah.
Manusia dilahirkan bersama tiga taklifan atau tugasan yang perlu dijalankan, bagi memenuhi janji ketika berada di dalam kandungan seorang ibu. Taklifan yang pertama ialah sebagai seorang ‘abid. ‘abid ialah hamba kepada tuhan yang esa. Tiada siapa yang boleh menjadi tuan pemilik tubuh dan roh kita melainkan Allah.  Maka kita sebagai ‘abid wajib memperhambakan diri kita kepada dengan mentaati perintah Allah dan Rasulnya dalam seluruh aspek kehidupan tanpa mengetepikan satu pun perintahnya. Kita perlu ingat kita sebagai ‘abid perlu berusaha terutamanya dalam beribadat supaya mencapai tahap kekhusyukan. Kata imam Hassan basri, kalau kamu tgk para sahabat, kamu akan kata mereka gila, tetapi kalu para sahabat nabi melihat kamu, mereka pasti akan bertanya, islamkah kamu??? Jadi perlu kita sedar, adakah kita mencapai tahap seorang hamba atau seorang penderhaka, yang telah Allah catatkan dalam surah yasin.. rasullah diisytiharkan sebagai hamba setelah diisra’ mikrajkan.. kita bagaimana???

No comments:

Post a Comment